Sat Programiranja u Svetu / Nedelja Programiranja u EU

„The Hour Of Code“ (Sat Programiranja u Svetu)  i
„EU Code Week“  (Nedelja Programiranja u Evropskoj Uniji)

Od kako je počeo rad Arduino sekcije u našoj školi – OŠ „DesankaMaksimović“, Beograd, Zvezdara – sve je više zainteresovanih učenika koji žele da se oprobaju u praktičnom programiranju. Početni uspesi na raznim takmičenjima to i pokazuje. Ovde je izdvojen jedan mali prostor na kome će se voditi evidencija napredovanja iz oblasti  „Programiranje stvari“  (od „Physical Computing“ ).

Do sada je obrađeno dosta praktičnih ogleda/projekata vezano za osnove programiranja. „Paljenje i gašenje“ (uključivanje i isključivanje) jedne LED  (program „Blink“ – prev. „Treptanje“) je početak svih početaka kada je reč o programiranju u Arduino okruženju. Polako, od tog primera, program se proširuje na više LED (najčešće do 10) koji se dalje koristi za savladavanje pojma digitalni „izlazi“. Uvođenjem jednostavnih prekidača (tastera) obrađuje se tema digitalni „ulazi“, a zatim i promenljivih otpornika (LDR i potenciometar) tako da u kombinaciji sa svim prethodnim dolazimo do pojmova analogni „ulazi i izlazi“ kao i njihovo očitavanje (na tzv. serijskom ekranu) i ‘kalibrisanje’. Posebno se obraća pažnja na elemente tipa LDR koji služe u funkciji senzora. Veoma važan i značajan momenat u celoj ovoj priči je zapravo prvi susret sa  pojmom “ If „ – petlje, koji zapravo čini prvi pravi početak zainteresovanosti učenika za složenije oblike programiranja.

Bez neke teorije i filozofiranja ovde će biti prikazani programi (kôd) uz prateću sliku hardverskog povezivanja kao i eventualni prikaz samog rada određenih sklopova kroz film (ukoliko naravno bude nabavljena kamerica) .

 

PROJEKAT  #1

Za početak, evo jednog projekta koji je učenik Nemanja Petrović (8/4 – 2014-15.šk.god.)  predložio, a koji smo zatim i realizovali. Alarm koji se aktivira prekidom laserskog snopa postavljenog na unapred određeno mesto. Hardverski deo se sastoji od:

 

Odgovarajuća šema (Fritzing) (važi za projekte  1#  i  2#)

 

Jednostavan LDR - laser - alarm - shema

Odgovarajući programski kôd (proveren u radu 😉 ) :

jednostavan_laserski_ldr_alarm_za_blog-kod

 

PROJEKAT  #2   (videti šemu iz  projekta  #1)

Evo primera kako da se na drugačiji način iskoristi postojeći LDR i laser (iz  projekta #1)  za simuliranje jednostavnog alarma.

Suštinska razlika je u ‘programu’. Razlika se odnosi na deo gde se vrše dva uzastopna očitavanja ulaza A4 (podaci od LDR), nakon čega se vrši njihovo upoređivanje i na osnovu postavljenog uslova u  If-petlji  – alarm/zvučnik se uključuje.

 

Odgovarajući programski kôd:

jednostavan_laserski_LDR_Alarm_za_Blog - kod-2

Slika i film sklopljenog hardvera će morati malo da pričeka – nabavka kamerice se očekuje… uskoro…. od deda Mraza naravno….  😉