Kako programirati ATMEGA328 čip? (fizičko povezivanje na PC)

Ovde sam prikazao pet mogućih rešenja/načina  (a ima ih sigurno više) za komunikaciju  “Uradi-Sam-Arduino” sa računarom (čitajte: programiranje ATMEGA328 čipa) u zavisnosti od cene, lakoće izrade kao i lakoće upotrebe.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
UPDATE:    na kraju ove strane pogledajte praktičan savet
kkkkkkkza nabavku vašeg prvog  Arduino interefejsa.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

PRVO, najlakše ali i najskuplje rešenje   jeste nabaviti tzv. “USB2Serial_Light” adapter koji košta 1900,00  din. (1650,00 + 250,00 din.  poštarina) ali bez produžnog USB miniB-5  kabla što bi bila dodatna investicija od oko 215,00 din. Dakle, ukupan trošak od 2115,00 din.

(Naravno za one veštije u nadmetanju na raznim on-line  sajtovima tipa Limundo / Kupindo,  može se postići i niža cena)

USB2Serial_Light_1-250x250

“USB2Serial_Light” adapter

USB mini-B

Standardni USB 2.0 kabl sa mini-B 5-pinskim konektorom koji je neophodan za povezivanje ”USB2Serial_Light” adapter na PC

P

 

 

 

 

 

DRUGO, jeftinije rešenje (potrebna je posebna šema -na bazi max232 čipa- koja može lako da se nađe na netu)   jeste da napravite sami TTL/Serial adapter  (na pertinaks pločici ili protobordu) ali jedini preduslov jeste da na računaru imate “serijski-port”.

serijski-com-port

Poznato je da noviji desk-top računari i lap-topovi ne poseduju serijski-port – ali i za to ima rešenje (pogledajte rešenje #3).

Dakle, sami delovi koji se mogu sklopiti na protobordu (slika ispod)  koštaju blizu 200,00 din. (cena može da varira u zavisnosti od nabavne cene komponenti/prema količini).

Adapter Serial na TTL na velikom protobordu

Varijanta na velikom protobordu (pored BB-Arduina koji nije prikazan)

Inače, konkretno ovo uradi-sam-rešenje (slika ispod) koštalo je nešto manje od 400 din.  jer je izrađena na pertinaks pločici sa ‘profi’ serijskim priključkom za PCB.P

Adapter Serial na TTL na PCB Plocici

Jedna od   uradi-sam  varijanti adaptera  na pertinaks pločici.

P


TREĆE – kompromisno rešenje – ali još uvek dosta jeftinije od prvog  (a važi za sve koji nemaju dostupan “serijski-port” na računaru)   jeste da, uz prethodno rešenje (reš. #2),  nabavite “USB_to_Serial adapter” – koji se lako može naći za 650 din. (a za veštije u nadmetanju u on-line prodavnicama tipa Limundo/Kupindom, može se naći i za znatno manje novca).

Dakle, ovo treće rešenje, sve zajedno košta oko 1.000,00 din. odnosno oko 800,00 din. – protobord varijanta – što predstavlja čak duplo jeftinije rešenje od prvog !

(Npr.  INTEX-ov adapter, na slici dole,  nabavio sam on-line  za 850,00 din. – računajući i poštarinu)

intex-usb-to-serial-rs-232-adapter-db-9~1783070         USB To Serial (DB-9) Adapter Intex-400x400

 

 

 

 

 

 

 

ČETVRTO rešenje, dosta jeftinije od svih prethodnih, namenjeno je isključivo “hakerima” (tačnije, svima onima koji se osećaju da pripadaju grupi ‘naprednih korisnika’ – zbog neophodnog ‘hakovanja’ kablića samog adaptera kao i potrebne spretnosti u korišćenju istog).
U najkraćim crtama: radi se o “CA-42 NOKIA” komunikacionom kablu i njegovoj prepravci kao i određivanju ‘pravilnog tajminga’ za uspešno “upload-ovanje” programa.
Ovo specifično rešenje razlikuje se od svih prethodnih zbog nedostatka “auto-reset” funkcije koja ipak obezbeđuje izvestan konfor. Rešenje “auto-reset” problema se sastoji u iznalaženju tačnog vremenskog perioda, približno 3-6 sekundi, nakon kojeg je potrebno otpustiti reset-taster na “Uradi-Sam-Arduinu”. Dakle, prilikom svakog upload-ovanja programa (skeč) potrebno je pritisnuti ‘reset-taster’ i početi odbrojavati od 3-6 sekundi (u zavisnosti od brzine računara) nakon čega treba otpustiti ‘reset-taster’ i to je to….. Ukoliko nije ‘pogođen tajming’, znači kada predugo ili prekratko držimo pritisnut ‘reset-taster’, sistem će javiti grešku pa ceo postupak treba ponoviti.

Izgled jednog takvog adaptera (već dorađenog) je prikazan na slici dole-levo – nabavljen je za 400,00 din. (nov u radnji,  15. jula 2013;  1 €≈110,00 din.) mada se može naći i za manje u zavisnosti od spretnosti u nadmetanju na Limundo/Kupindo sajtovima. Na slici dole-desno je prikazan izgled prepravljenog dela kabla.

CA 42 NOKIA comm. cable HACK

Adaptiran Nokia CA-42 kabl                               (Napomena: Tx –>Rx i Rx–>Tx)

CA 42 NOKIA HACK - for Arduino Upload - parts side

Izgled prepravljenog dela kablića (delovi koje treba dodati) na Nokia CA-42 komunikacionom kablu

 

 

 

 

 

 

 

PETO rešenje, definitivno najjeftinije od svih, takođe je namenjeno “hakerima” (ali  za razliku od prethodnog rešenja nije potrebno nikakvo lemljenje niti prepravljanje hardvera – ali je zato potrebno mnogo više spretnosti u korišćenju istog).

Naime o čemu se radi, isto kao i kod pethodnog rešenja potrebno je koristiti  ‘reset-taster’   da bi se izvršilo otpremanje (ili vam ‘upload’) programa (odnosno ‘skeč’) na Arduino.
Nema nikakvih posebnih preporuka osim u eksperimentisanju i beleženju najoptimalnijeg vremena/trenutka za otpuštanje reset-tastera. Iz ličnog iskustva, nakon što se pojavi “uploading” treba odbrojati ne više od 4-5 sekunde i odmah nakon toga otpustiti reset-taster. Ako sistem javi bilo kakvu grešku treba ponoviti postupak ali sa kraćim (odnosno dužim) vremenom do otpuštanja reset-tastera.
Na slikama sam prikazao povezivanje na protobordu kao i samu šemu povezivanja tzv. ‘hex-invertera’ 74HC04 (može i 74AC04) lokalno za D-SUB9, Rx i Tx pinove na Atmega328 čipu “Uradi-Sam-Arduina”.

Spisak potrebnog materijala (sa cenama u radnji KELCO, početkom novembra 2014. kada je kurs evro/din.  iznosio    1 €≈119,00 din.):
17,00 din. (DSUB 9 ženski adapter)
22,00 din. (DSUB 9 kućište)
22,00 din. (74HC04 Hex-inverter)
30,00 din. (tel.žica+običan mali protobord ili uradi-sam-protobord od flet kabla) =======================================================
…..sve ukupno, manje od 100,00 din. 😉

RS232-TTL using 74HC04 - schematic - DIY Arduino - za sajt

RS232-TTL-74AC04-Cheapest

 

 

 

 

 

 

 


= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

UPDATE  (polovina februara kraj marta 2018. god.)
Nakon više od  o3,5    4  godine,  od poslednjeg ažuriranja ove stranice, primetan je i dalji pad cena skoro svih komponenti Arduino serije proizvoda (kineskih klonova), videti sajt: Kupujem – Prodajem  gde je cela priča oko izrade Arduino-interfejsa (Uradi-Sam-Arduino varijanta) na bazi ATMEGA328 čipa,  gledano sa ekonomske stranepotpuno izgubila smisao.
Svakako je edukativna strana veoma bitna u celoj ovoj priči, međutim, pojavom modela Arduno PRO Mini (sa Atmega 168) za neverovatnih 260,00 din. (1 € ≈ 118,43 din. – srednji kurs na dan 14.-feb.-2018. god.), čime je znatno prevaziđena ukupna cena svih komponenti za izradu DIY-verzije Arduino interfejsa, tako i sav ‘besmisao’ dolazi još više do izražaja. Bez obzira što PRO Mini verzija Arduina zahteva spoljni programator (cene su od 100,00 do 300,00 din. –  u zavisnosti od “auto-reset” funkcionalnosti), ukupna cena i dalje opravdava pomenuti besmisao izrade bilo kakvog uradi-sam Arduina. Čak je i  Arduino NANO  verzija, za neverovatnih 400,00 360,00 din. sa ugrađenim USB konektorom ali bez usb kabla,  dodatna potvrda ekonomske opravdanosti-besmisla.

Zato, praktičan savet, za sve koji nisu strastveni pristalica uradi-sam filozofije, ekonomski najisplativije rešenje jeste kupovina Arduino NANO varijante interfejsa (preporuka: verz. sa pratećim USB-mini kablom) koji obezbeđuje svu neophodnu funkcionalnost za izradu projekata kojima se želi upravljati putem mikrokontrolera.

uporedni-prikaz-arduino-porodice-za-blog-2

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Advertisements

2 reagovanja na Kako programirati ATMEGA328 čip? (fizičko povezivanje na PC)

  • loptica62 kaže:

   Ukratko: Rešenje #3.

   Ako si pažljivo čitao, primetio si da su rešenja ponuđena u zavisnosti od postojećeg sistema na kome se radi. Ko na svom računaru ima serijski priključak pravi adapter prema rešenju #2, a ko ima na svom računaru samo USB priključak radi prema rešenju #3.
   Dakle, rešenje #3 se sastoji iz dva dela:
   PRVI DEO: izrada adaptera iz rešenja #2 i
   DRUGI DEO: dokupljivanje USB adaptera koji je prikazan u okviru rešenja #3.

   (Zaključak: Tebe će Marko, ovo rešenje #3 da košta nešto manje od 900,00 din. jer si uspeo da nabaviš „USB_na_serial adapter“ za oko 490,00 din. Znači, 490,00 din. kupovni/USB-adapter + uradi-sam adapter 400,00 din. = 890,00 din)

Zatvoreno za komentare.